Kaksi vuotta mainostoimistoyrittäjänä on näyttänyt minulle lähinnä yrittäjyyden hyviä puolia. Ylöjärveläiset ovat löytäneet Vehreen, keskellä metsää toimivan maanläheisen mainostoimiston, missä syntyy logoja, esitteitä ja nettisivuja. Vain yksi asia harmittaa: olisi pitänyt perustaa yritys jo paljon aiemmin!
Yrittäjyys on vastuuta ja vapautta
Ylöjärven Yrittäjät haastoi hiljattain kirjoittamaan oman yrittäjätarinan otsikon aiheesta. Tässä siis minun tarinani.
Mutku, sitku…
Minulla ei ollut ikinä käynyt mielessäkään, että rupeisin joskus yrittäjäksi. Perheessäni tai lähipiirissäni ei ollut yrittäjiä.
Puolisoni, joka on aina suhtautunut yrittäjyyteen positiivisesti, alkoi ehdotella oman yrityksen perustamista muutama vuosi sitten. Suhtauduin asiaan skeptisesti. Mitä, minustako yrittäjä? En kai minä… Mutku, mitä jos en löydäkään asiakkaita? Ehkä joskus, sitku…
Aiemmin työskentelin tamperelaisessa mainostoimistossa yli kuuden vuoden ajan. Hauduttelin ajatusta yrityksen perustamisesta kauan. Lopulta sanoin itseni irti vakituisesta palkkatyöstä eräänä marraskuisena päivänä vuonna 2014. Muistan, kuinka olin kirjoittanut irtisanoutumis-sähköpostin valmiiksi ja viivyttelin pitkään, ennen kuin sydän hakaten klikkasin lähetä-nappia.
Hulluko olet, äiti kysyi
Ennen yrityksen starttaamista olin kerännyt rahaa säästöön pahan päivän varalle. Pienen mainostoimiston perustaminen ei onneksi vaadi isoja investointeja. Lisäksi puolison vakituiset palkkatulot ja starttiraha turvasivat selustaa.
Kun kerroin lähipiirille päätöksestäni perustaa oma yritys, vaihteli suhtautuminen riemusta pelonsekaiseen kauhuun. Toiset olivat innoissaan: esimerkkini jopa innosti niin, että eräskin päätti lopulta sanoa itsensä irti työpaikastaan, ja vaihtoi täysin alaa.
Vanhempani sen sijaan olivat kauhuissaan. Äitini, joka teki koko työuransa yhden työnantajan palveluksessa, piti järjettömänä irtisanoutua vakituisesta työsuhteesta. Eivät siinä auttaneet perustelut siitä, että haluaa saavuttaa jotain uutta elämässään ja kokeilla siipiään!
Parin vuoden yrittäjyyden jälkeen voin onnekseni todeta, että oman yrityksen perustaminen todellakin oli kaikkea muuta kuin hulluutta. Asiakkaita on riittänyt välillä jopa ruuhkaksi asti.
Vastuun ja vapauden suloinen yhdistelmä
Yrittäjyys on opettanut minulle paljon. Olen oppinut ottamaan enemmän vastuuta, olen ymmärtänyt asiakaspalvelun ja markkinoinnin merkityksen, ja olen päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin.
On huikeaa, että yrittäjänä voin itse päättää omat työaikani samoin kuin sen, milloin pidän lomaa. Myös työpäivät voin määritellä itse – vaikkakin työskentelen melko perinteisesti virka-aikojen puitteissa. Toisaalta saatan käydä keskellä päivää uimassa, jos siltä tuntuu. Olen myös törmännyt yrittäjiin, jotka sanovat, etteivät pysty pitämään lomia laisinkaan. Minusta se on höpöpuhetta.
Yrittäjänä täytyy kuitenkin sietää myös epävarmuutta. Vaikka nyt menee hyvin, kolmen kuukauden kuluttua tilanne voi olla toinen. Sairastelutkin menevät pitkälti omasta pussista: jos en flunssan takia pysty tekemään nettisivuja, se on voi voi. Omasta kunnosta ja terveydestä kannattaakin pitää huolta. Itsestä huolehtiminen, liikunta ja terveellinen ruoka, on tärkeää jokaiselle – mutta meille yrittäjille se on vielä enemmän. Itsestä huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin vakuutukset, taloushallinto ja markkinointi.
Yrittäjä on 24/7 yrittäjä
Yrittäjyys vaatii rutkasti sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Varsinkin yrityksen perustamisen jälkeinen aika on vaarallista aikaa: asiakaskunta ei välttämättä ole vakiintunutta ja tulot ovat näin hyvin epävarmoja. Vaikka voi tuntua, että ei tästä tule mitään, ei pidä antaa periksi.
Yrittäjänä työtä ja vapaa-aikaa voi olla toisinaan vaikea erottaa toisistaan. Yrittäjyys onkin elämäntapa, joka seuraa mukana kaikkialle. Ajankäytön hallinta on kuitenkin tärkeää: Vaikka yrittäjänä voisi tehdä töitä 24/7, se ei pitemmän päälle ole järkevää. Joku viisas antoi hyvän 8-8-8–muistisäännön: päivässä pitäisi olla 8 tuntia töitä, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia unta. Minusta se on mainio vinkki.
Sami Karjalainen
1.2.2017