• Vehree Blogi: Graafinen suunnittelija, joka ei osannut piirtää. Kuvassa seinäpiirros Limassolissa.

Graafikko, joka ei osannut piirtää

Minä olen graafinen suunnittelija, joka ei osaa piirtää. Tai ainakin, jos piirtäminen määritellään niin, että osaa luoda omasta päästä käsin piirtämällä vaikkapa sarjakuvamaisia hahmoja ja kuvia. Osaan kyllä piirtää mallista, mutta en osaaluoda uutta käsin piirtämällä, puhtaasti omasta mielikuvituksestani.

Voiko toimia graafisena suunnittelijana, jos ei osaa piirtää?

Kyllä voi. Itse olen ollut graafisella alalla yli kymmenen vuotta, vaikken piirtää osaakaan.

Monesti ihmiset yllättyvät otsikon tunnustuksesta. Miten se voi olla mahdollista? Graafikko, joka ei osaa piirtää? Voitko sitten toimia luovalla alalla?

Mitä on graafinen suunnittelu?

Graafinen suunnittelu on paljon muuta. Luovimista, ulkoasujen suunnittelua ja viestinnän visualisointia. Ei siinä välttämättä tarvita piirtämistaitoa.

Toki on erittäin suureksi eduksi, jos graafisella suunnittelijalla on visuaalista silmää. Värien hallinta, symbolit, kokojen ja kontrastien suhteet, muodot, typografia ja kuvakieli tulee olla hallussa. Graafisessa suunnittelussa pitää siis osata hallita kokonaisuuksia, poimia asiakkaan viestistä se olennainen ja kertoa se visuaalisesti. Mutta piirtämistaito on toissijaista, joskaan ei siitä haittaakaan olisi.

Onko graafinen suunnittelu taidetta?

Graafinen suunnittelija ei mielestäni ole lähtökohtaisesti taiteilija – joskin Wikipedia kertoo graafisen suunnittelun olevan ”sovellettu taidemuoto”.

Graafisen suunnittelijan tulee osata keksiä sellaisia visuaalisia ratkaisuja, joilla asiakkaan viestin saa parhaiten välitettyä. Visuaalinen ratkaisu mietitään tapauskohtaisesti; monesti se on valokuvan ja tekstin yhdistelmä, toisinaan infografiikka (tietoa visuaalisessa muodossa), joskus myös piirros.

Toki graafinen suunnittelu voi myös olla taidetta. Esimerkiksi Erik Bruunin legendaariset Jaffa-julisteet ovat jo itsessään taidetta. Mutta onko Prisman mainos Aamulehdessä taidetta? Ei tietenkään, mutta sen on silti suunnitellut graafinen suunnittelija.

Kyseessä on siis veteen piirretty viiva. Sanoisin kuitenkin, että yleensä graafinen suunnittelu ei ole taidetta, vaan luovaa suunnittelua, jolla asiakkaan viesti saadaan puettua ymmärrettävään visuaaliseen muotoon.

Entäs jos asiakas haluaa mainokseensa piirroksia?

Katselen monesti ihaillen ihmisten tekemiä piirroksia. Miten voi osata piirtää noin mielikuvituksellisesti?

Etenkin urani alussa häpesin tätä puutettani. Lopulta kuitenkin tajusin, että kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse. Kuvittajat ja taiteilijat ovat erikseen.

Siispä jos tarvitsen asiakascasessa piirroksia, etsin yksinkertaisesti käsiini piirustustaitoisen henkilön. Eikö se ole luovuutta?

Sami Karjalainen

13.3.2017

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Graafisen suunnittelijan mokat, osa 2

Jo edellisessä blogitekstissä kävi ilmi, että graafisilla suunnittelijoillakaan ei aina kaikki käy kuin Strömsöössä. On mennyt logoja väärinpäin, tehty huonoja sopimuksia ja ystävyyssuhteet katkenneet työriitoihin. Tässä lisää graafikoiden mokia lähipiiristä.

Hakukoneoptimointi pähkinänkuoressa

Hakukoneoptimointi tarkoittaa niitä toimenpiteitä, joilla nettisivusto saadaan nousemaan mahdollisimman korkealle hakukoneen (lue: Googlen) luonnollisissa hakutuloksissa. Optimoinnin tavoitteena on siis se, että sivustosi löytyy mahdollisimman monella keskeisellä sivuston sisältöä kuvaavalla hakusanalla.

Graafikko, joka ei osannut piirtää

Minä olen graafinen suunnittelija, joka ei osaa piirtää. Tai ainakin, jos piirtäminen määritellään niin, että osaa luoda omasta päästä käsin piirtämällä vaikkapa sarjakuvamaisia hahmoja ja kuvia. Osaan kyllä piirtää mallista, mutta en osaa luoda uutta käsin piirtämällä, puhtaasti omasta mielikuvituksestani.

2023-01-02T16:36:50+02:00
Go to Top