Mietitkö nimeä yritykselle, tuotteelle tai palvelulle? Kannattaa huomioida muutama asia, ennen kuin lyöt lukkoon mielestäsi maailman parhaan nimen.
Tässä 9+1 vinkkiä, jotka kannattaa ottaa huomioon miettiessäsi yritykselle nimeä
1. Onko nimi jo varattu?
Aivan ensimmäinen asia on varmistaa, ettei toisella yrityksellä ole kyseistä (tai hyvin samankaltaista) nimeä käytössä. Tsekkaa siis www.ytj.fi.
2. Onko nettiosoite vapaa?
Tarkista, että kyseisellä nimellä ei ole jo varattu domainia. Ainakin .com- ja .fi-päätteisten osoitteiden tulisi olla vapaana. Osoitteen voi tarkistaa helposti vaikkapa osoitteesta www.domain.fi.
3. Onko nimeä helppo käyttää nettiosoitteessa?
Koska jokaisen yrityksen on oltava netissä, kannattaa tämä asia huomioida jo nimeä keksittäessä. Väliviivat ja ääkköset voivat olla riskialttiita: Hämeen Äijästä tuleekin hameenaija.fi ja väliviivallisia nettiosoitteita on hankala tavata asiakkaille.
4. Onko nimi tarpeeksi omaperäinen?
Kovin tavanomainen nimi ei jää mieleen. Kun muutama vuosi sitten pyysimme tarjouksia kattoremontista, meillä meni aina sekaisin Kattokeskus ja Kattocenter – molempien yritysten ilmeetkin olivat lähellä toisiaan!
5. Onko nimi liian lyhyt? Tai liian pitkä?
Unohda samantien kolmikirjaimiset nimet: lyhyet nettiosoitteet on jo varattu. Liian pitkä nimi on taas vaikea muistaa. Toisaalta poikkeuksiakin löytyy: baarin perustaja ei meinannut millään saada nimiehdotuksiaan läpi, ja hermostuksissaan keksi nimeksi Äteritsiputeritsipuolilautatsi-baari. Nimi meni läpi ja baari sai reilusti julkisuutta omituisella nimellään. Yrityksen nimi voi muuten virallisesti olla pitempi kuin mitä siitä puhekielessä (tai logossa) käytetään.
6. Onko nimi helppo taivuttaa? Entä lausua?
Miten vastaat puhelimeen yrityksesi nimellä? Miten nimi taivutetaan? Näitä asioita mietiskelimme viime vuonna, kun asiakasyritykseni Kaikki Kunnossa hyvinvointikeskus oli rekisteröimässä yrityksen nimeä. ”Kaikki Kunnossassa, kuinka voin auttaa?”
Entä onko nimi helppo lausua? Puhelimessa on ärsyttävää ruveta jokaikinen kerta tavaamaan kirjain kirjaimelta yrityksen nimeä. Näin voi käydä, jos nimessä on kummallisia kikkailuja.
7. Onko pakko kirjoittaa väärin?
Itse olen niin vanhanaikainen, että suosin mieluiten oikeakielisyyttä, myös yritysten ja tuotteiden nimissä. Väärin kirjoitetut nimet – olkootpa sitten tahallaan tai vahingossa tehtyjä – voivat luoda mielikuvan epäpätevyydestä. Joskus kauan sitten suunnittelin eräälle asiakkaalle KantaAsiakas-kortin (kyllä, juuri noin kirjoitettuna), nimi aiheuttaa vieläkin puistatuksia. Myös PRH suosittelee pidättäytymään oikeakielisyydessä!
8. Viittaako nimi kapeasti tiettyyn toimialaan?
Jaskan mopokorjaamo voi olla ihan hyvä nimi, mutta entä jos parin vuoden päästä päätätkin, että haluat alkaa korjaamaan mopojen lisäksi myös autoja? Toisaalta liian maailmaa syleilevä nimi ei kerro asiakkaille mitään, ja tällöin myös hakukoneoptimointi voi olla hankalaa.
9. Toimiiko nimi myös ulkomailla?
Jos et varmasti ikinä laajenna toimintaasi ulkomaille, niin tämän kohdan voit skipata. Muussa tapauksessa jatka lukemista. Toimiiko nimi siis myös ulkomailla? Onko se liian vaikea lausua? Tarkoittaako se jotain eri kielillä? Jos haluat suomenkielisen nimen, mutta aiot suunnata toimintaasi ulkomaille, käytä lyhyttä ja simppeliä nimeä. Rohee on helposti japanilaisten suissa lohee, ja Amerikassa suomalaiset Rape-keksit eivät synnyttäneet toivottua mielikuvaa. Kokeile vaikkapa Google Translatella, tarkoittaako nimi jotain eri kielillä.
10. Liittyykö nimeen jokin tarina, jota voi hyödyntää viestinnässä?
Etenkin, jos palvelusi on abstrakti tai vaikeaselkoinen, voi tarinallistaminen ja sitä kautta keksitty yrityksen nimi olla hyvä ratkaisu. Tarinoita ja nimiä voi ammentaa niin Kalevalasta, antiikin taruista kuin omasta lähipiiristäkin. Toisaalta kannattaa myös tuntea ”tarinansa” hyvin, ettei käy kuten Häagen-Dazs-jäätelön amerikkalaisille kehittäjille, jotka yrittivät luoda mielikuvaa tanskalaisesta jäätelöstä, mutta jäivät kiinni täysin keksitystä nimestä.
PS. Entäs Vehreen nimi?
Luulin aikoinani keksineeni nappiosuman, mutta väärässä olin. Ainakin osittain.
Vehree kuvastaa vehreyttä, vihreyttä, ekologisuutta, kukoistusta ja kasvua. Murremuoto oli sekin tietoinen valinta, joka kuvastaa maanläheisyyttä ja helposti lähestyttävyyttä.
Puhelimessa nimeä joutuu kuitenkin tavaamaan, mikäli yritys ei ole entuudestaan tuttu. Lisäksi nimi kiepsahtaa usein väärin päin muotoon ”Mainostoimisto Vehree”, vaikka nimen on tarkoitus toimia adjektiivin tavoin: ”Vehree mainostoimisto”. Oppia ikä kaikki…
Sami Karjalainen
16.2.2017