• Vehree Blogi: WordPress vs. Yhdistysavain – julkaisujärjestelmien plussat ja miinukset

WordPress vs. Yhdistysavain – julkaisujärjestelmien plussat ja miinukset

Nettisivujen rakentamisessa käytetään useimmiten julkaisujärjestelmää. WordPress vai Yhdistysavain – kumpaako julkaisujärjestelmää kannattaisi käyttää? Molemmissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Mikä alusta on paras nettisivustolle?

Tässä artikkelissa vertaillaan WordPressin ja Yhdistysavaimen ominaisuuksia. Huomaathan, että on toki olemassa muitakin julkaisujärjestelmiä kuin nämä kaksi!

WordPress: maailman käytetyin julkaisujärjestelmä

WordPress on avoimen lähdekoodin järjestelmä eli käytännössä se on ilmainen. Lisäksi tarvitaan vähintään webhotelli, joiden hinnat ovat alkaen parisataa euroa/vuosi. Saatat mahdollisesti tarvita myös tukea WordPressin ylläpitoon.

WordPressissä sivustot rakennetaan useimmiten erillisen teeman eli sivupohjan päälle. Teemoja on ilmaisia, mutta yleensä käytetään maksullisia teemoja jotka mahdollistavat paljon erilaisia ominaisuuksia. Teemojen lisenssit maksavat yleensä muutaman kympin.

WordPressin käyttöönotto voi olla ensikertalaiselle erittäin haasteellista, joten siihen kannattaakin suosiolla palkata osaava tekijä kuten mainostoimisto.

WordPressissä on mahdollista suunnitella erittäin näyttäviä ulkoasuja. Käytännössä suunnitellussa rajoituksena onkin etupäässä mielikuvitus.

WordPressin käyttöliittymä

WordPressin käyttöliittymä saattaa aluksi säikäyttää.

WordPress on julkaisualusta, jota on mahdollista laajentaa lisäosien avulla lähes rajattomasti. WordPressiin on mahdollista lisätä esimerkiksi verkkokauppa ja kieliversiot. Myöskin intranet on mahdollista toteuttaa, mutta se ei siis tule WordPressin mukana sisäänrakennettuna.

Tietoturva on yksi WordPressin koitinkivistä: WP-sivustot ovatkin jatkuvasti hakkereiden iskujen kohteina, joten tietoturvasta on syytä pitää huolta pitämällä mm. palomuuri-/tietoturvalisäosat käytössä ja järjestelmä päivitettynä. Myös käyttäjätunnuksista ja salasanoista on syytä pitää huolta.

Vehreen suunnittelemia WordPress-sivustoja.

Yhdistysavain on kotimainen yhdistyksille suunnattu julkaisujärjestelmä

Yhdistysavain on kotimaassa kehitetty julkaisujärjestelmä, jonka taustalla on yritys nimeltä Vitec Avoinen. Yhdistysavain on suunnattu erityisesti yhdistyksille, mutta sitä voivat toki käyttää muutkin.

Yhdistysavaimessa on mukana erittäin helppokäyttöinen kotisivutyökalu, joten sivustoa on helppoa käyttää ja päivittää. Kotisivutyökalu on kuitenkin melkoisen rajallinen määrä ominaisuuksia, mikä rajoittaa sivuston ulkoasun suunnittelua.

Yhdistysavaimesta löytyy ilmainen versio, mutta se on ominaisuuksiltaan erittäin rajattu (esimerkiksi sivustolle on mahdollista tehdä enintään 5 sivua). Käytännössä kannattaakin tilata Start- tai Plus-versio. Tällöin Yhdistysavaimelle tulee hintaa 254–444 euroa vuodessa. Lue lisää Yhdistysavaimen eri versioista täältä.

Yhdistysavaimessa on sisäänrakennettu intranet, mikä mahdollistaa esimerkiksi yhdistyksen hallituksen ja jäsenten sisäiset sivut. Lisäksi järjestelmään kuuluu jäsenrekisteri, josta on myös mahdollista lähettää laskuja.

Käytössä Yhdistysavaimen tarjoaman rajatut ominaisuudet ja järjestelmä ei siis ole laajennettavissa. Yhdistysavaimessa ei ole myöskään ole kieliversioita, joskin tämä puute on kierrettävissä alisivustojen avulla.

YA-sivuston teknisestä ylläpidosta vastaa Yhdistysavain, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia siitä. Tyypillisesti yhdistyksissä sivuston ylläpidosta vastaavat jäsenet vaihtuvat melko usein ja päivittäjien osaamistaustat vaihtelevat paljonkin. Tällöin on tärkeää, että nettisivustoa on mahdollista päivittää myös vähäisellä tietoteknisellä osaamisella varustetut henkilöt.

Vehreen toteuttamia Yhdistysavain-sivustoja (alihankintana Nettitiimille).

Kenelle mikäkin järjestelmä parhaiten soveltuu? Entä onko mahdollista poimia molemmista järjestelmistä parhaat puolet?

Raakana linjanvetona voisi sanoa, että Yhdistysavain soveltuu parhaiten yhdistyksille ja WordPress yrityksille.

Yhdistysavaimen valintaa puoltavat sisäänrakennettu jäsenrekisteri sekä erittäin helppokäyttöinen päivitettävyys. Yhdistyksissä sivuston päivittäjiä saattaa olla useita ja heidän osaamistasonsa voi vaihdella paljonkin.

Yrityksissä puolestaan sivustoa päivittävät usein samat henkilöt. Kun kerran opettelet käyttämään WordPressiä, osaat sen jatkossa aina. Pienelle yritykselle Yhdistysavain voi olla sopiva, mutta mitä enemmän vaatimuksia julkaisujärjestelmälle tulee, sitä enemmän vaakakuppi keikahtaa WordPressin puolelle. Siksi onkin hyvä miettiä, mikä on sivuston – ja yrityksen – tulevaisuus esimerkiksi vuoden tai kolmen vuoden kuluttua? Sivuston julkaisujärjestelmän vaihto voi olla isotöinen urakka, joten tälle asialle kannattaa uhrata hetki aikaa ja miettiä omia tarpeita.

Entä voisiko kummastakin julkaisujärjestelmästä poimia parhaat puolet? Kyllä. Julkinen osa sivustosta toteutetaan WordPressillä ja intranet Yhdistysavaimella. Käytännössä tämä tarkoittaisi tosin sitä, että pitää toteuttaa kaksi erillistä sivustoa.

Vehreestä saat molemmat

Vehree on toteuttanut useita kymmeniä – jos ei jopa satoja – nettisivustoja sekä WordPressillä että Yhdistysavaimella. Yhdistysavain-projekteissa käytämme usein kumppanina tamperelaista Nettitiimiä, joka myös tarjoaa koulutuksia Yhdistysavaimen käytöstä.

Oletko suunnittelemassa nettisivuston perustamista, mutta et tiedä, mikä julkaisujärjestelmä olisi sopivin? Ei hätää, Vehree auttaa järjestelmän valinnassa. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Tutustu Vehreen toteuttamiin nettisivustoihin täällä.
Lue lisää nettisivujen suunnittelusta täältä.

2024-01-09T12:04:19+02:00
Go to Top